Mengiktiraf Pesara Penjawat Awam

Mengenai Kami

Sebuah Anugerah Terunggul

Kategori

Ketahui kategori anugerah

Kelayakan

Syarat kelayakan untuk memohon

Daftar

Hantar permohonan anda

Sebuah Anugerah Terunggul

Anugerah MyPesara adalah sebuah penganugerahan peringkat perdana buat pertama kalinya di Malaysia yang ditubuhkan khas bagi mengiktiraf dan menghargai pesara perkhidmatan awam yang telah memberi impak positif dalam bidang Pendidikan, Sosial dan Pembangunan Komuniti dan Keusahawanan. Dengan mengenal pasti individu cemerlang yang telah memainkan peranan yang bermakna dalam persaraan mereka, Anugerah MyPesara menjadi sumber inspirasi dan ilham kepada warga pesara akan pentingnya untuk kekal aktif dan positif di alam persaraan.

Kategori Anugerah

Pendidikan

Kategori ini dianugerahkan kepada pesara yang terlibat dalam meningkatkan proses pembelajaran dan yang telah membuka akses pendidikan bagi masyarakat yang kurang bernasib baik.

Sosial dan Pembangunan Komuniti

Untuk kategori ini ia dianugerahkan kepada pesara yang telah menyumbang dalam penyediaan bantuan kepada komuniti terpinggir dan dalam meningkatkan kesedaran sosial di peringkat negeri hingga ke antarabangsa.

Keusahawanan

Anugerah ini diberikan kepada pesara yang mempamerkan kemahiran keusahawanan yang cemerlang melalui perniagaan dan pada masa yang sama mewujudkan peluang pekerjaan.

Kelayakan

  • Warga Malaysia berumur 55 tahun dan ke atas.
  • Telah bersara daripada perkhidmatan awam persekutuan, negeri, badan berkanun dan pihak berkuasa tempatan. Tidak termasuk pesara angkatan tentera Malaysia (Veteran ATM). Pesara hendaklah yang sedang menerima pencen bulanan daripada Kerajaan.
  • Menyumbang secara aktif kepada masyarakat dan telah memberi impak yang besar disamping menunjukkan amalan yang berjaya di bidang masing-masing selepas bersara.
  • Calon belum pernah menerima sebarang anugerah atau penghargaan di peringkat kebangsaan dan / atau antarabangsa diatas sumbangannya.
  • Pencalonan untuk diri sendiri tidak akan diterima atau dipertimbangkan. Hanya calon yang disyorkan secara bertulis oleh penama dan disokong dengan dokumentasi yang berkaitan akan dipertimbangkan.

PENERAJU PERSARAAN

Temu bual pemenang dengan MStar

KWAP Honours Nation’s First Anugerah Ikon Pesara Winner at Karnival Rasa Sayang 2019

Anugerah Ikon Pesara Recognises Public Sector Retirees’ Outstanding Achievement

KETAHUI LEBIH LANJUT MENGENAI PROGRAM DAN INISIATIF KWAP

langgan sekarang untuk mendapatkan tinjauan terkini kami!

Laman sesawang ini menggunakan versi terkini terkini Firefox, Chrome dan Safari atau Internet Explorer 10.